images/srcki2b.gif images/srcki2b.gifimages/srcki2b.gif

  <<<...škoda, da vaše strani nisem našla lansko leto, ko je tudi naša družina preživljala težke trenutke ob ugotovljeni prirojeni srčni napaki naše hčerke Anje...

...Hvala vsem, ki ste delili vaše zgodbe z nami in nam dali vedeti, da je še veliko staršev, ki so kaj
      takega preživeli...  Društvo srčnih otrok

  Britof 128

  4000 Kranj
  tel.: 070 / 402 902
  
  Transakcijski račun
  10100-0044749684

  info@srcki.si
 

Zgodbe srčkov
 Anjina zgodba


April 2003 - rojstvo
16.04.2003 sem v celjski porodnišnici, sicer mesec prezgodaj, rodila zdravo ( tako so rekli zdravniki ) deklico Anjo.

November 2004 - prvi znaki
Anja je zbolela za bronhitisom in napoteni smo bili v celjsko bolnico. Tretji dan v bolnici je zdravnica pri pregledu slišala šum na srčku. Anji so še isti dan opravili prvi EHO srca. Po polurnem pregledu zdravnica ugotovi, da ima Anja hemodinamsko nepomemben VSD in priporočijo kontrolo v kardiološki ambulanti čez eno leto. Po mojem vprašanju zdravnici, kaj to pomeni za Anjino zdravje v prihodnje in njenem odgovoru, da to ni nič takšnega in da lahko Anja živi s to napako čisto normalno, brez kakršnih koli omejitev, sem pomirjena sprejela to diagnozo. Po izboljšanju zdravstvenega stanja so Anjo odpustili iz bolnišnice, vendar so se čez nekaj dni ponovile težave z bronhitisom, tako da smo bili ponovno hospitalizirani. Tokrat smo odšli v slovenjegraško bolnišnico, kjer so ji ob zdravljenju bronhitisa in nato pljučnice slikali pljuča ter ugotovili povečano srce, zaradi česar so nas napotili na kontrolo v kardiološko ambulanto. Z Mirom sva se takrat dogovorila, da ne bova delala panike in da počakava na diagnozo, vendar vem, da takrat nisva ne on in ne jaz mirno spala. Pregled v kardiološki ambulanti opravi dr. Krevs, ki samo s stetoskopom ugotovi napako na srcu, ki se kaže kot blag šum, zaradi česar nas naroči na EHO srca. Izkazalo se je, da smo imeli izredno srečo, da je Anjo pregledal dr. Krevs, ki je pred kratkim prišel iz kardiološkega oddelka pediatrične klinike v Ljubljani in je zato imel ogromno izkušenj z napakami na srcu. Velika večina zdravnikov bi ravnala enako kot zdravnica v celjski bolnišnici in bi napako enostavno prezrla oziroma napačno diagnosticirala. Ob tem je potrebno dodati, da Anja razen omenjenih težav z bronhitisom in pljučnico ni imela nikakršnih zdravstvenih težav in je bila nasprotno zelo živahen otrok.

Januar 2005 - prva diagnoza
Dr. Krevs pri EHU v slovenjegraški kardiološki ambulanti kljub neprimerni sondi ultrazvoka, torej z veliko pomočjo dolgoletnih izkušenj, ugotovi fistulo med vejo desne koronarne arterije in pljučno arterijo, zaradi česar se srce napačno razvija in je zato povečano. Takoj nas napoti na kontrolo na kardiološki oddelek pediatrične klinike v Ljubljani. Z Mirom se nama sesuje svet. Kako lahko ima skoraj dveletni otrok, ki skače od jutra do večera in ni nikoli imel večjih zdravstvenih težav, prirojeno srčno napako in zakaj tega niso ugotovili ob njenem rojstvu oziroma na prvem ultrazvoku srca v Celju?

Februar 2005 - končna diagnoza
Anjina osebna zdravnica se dogovori z doc.dr. Podnarjem za pregled na kardiološkem oddelku pediatrične klinike v Ljubljani. Z velikim strahom in z nekaj upanja (češ, mogoče pa je bila diagnoza napačna) se odpravimo na pregled v Ljubljano. V Ljubljani nama po mukotrpnem dvournem pregledu Anjinega srca z ultrazvokom dr. Podnar pove diagnozo: anomalno izstopišče leve koronarne arterije iz pljučne arterije. To pomeni, da leva koronarna arterija, ki oskrbuje srce s krvjo, ne izstopa iz aorte kot bi morala, ampak iz pljučne arterije, po kateri teče kri z zelo malo kisika v pljuča. Zaradi tega se srce ne prehranjuje pravilno in se zato nepravilno razvija. Na srečo pa je leva koronarna arterija z ostalimi srčnimi kapilarnimi žilami prevzela funkcijo desne, tako da do sedaj ni prišlo do srčnega infarkta oziroma hujše srčne napake. Ker kljub vsemu obstaja velika nevarnost srčnega infarkta, dr. Podnar nemudoma organizira operacijo v Londonu (The Harley Street Clinic).V nekaj dneh dobimo datum operacije in sicer 04.03.2005. Pri operaciji bo Anji potrebno prestaviti nepravilno izraščeno koronarno arterijo na pravo arterijo. Zdravniki kardiologi so začudeni, da Anja ob takšni srčni napaki nima in ni imela nikakršnih težav. Kljub šoku ob diagnozi in informaciji, da bo potrebna operacija na odprtem srcu, smo vsi po treznem premisleku kljub izredni zaskrbljenosti zelo zadovoljni in presenečeni nad odnosom osebja iz kardiološkega oddelka pediatrične klinike in njihovim izrednim odzivom na situacijo. Njihov odnos in dejstvo, da bo Anjo operiral eden najboljših kirurgov na eni najboljših klinik na svetu, so nam omogočili kolikor toliko normalno življenje ob čakanju na operacijo. Do sedaj smo o takšnih stvareh samo slišali in brali, dogajale pa so se drugim, sedaj pa smo sami del tega. Med čakanjem na operacijo nama od nenehnega razmišljanja o naši sreči v nesreči in kako se bo vse skupaj končalo uspe pobegniti v glavnem med urejanjem vsega potrebnega za pot v London, na katero gremo vsi trije.

Marec 2005 - operacija
Prvi Anjin let z letalom. Ko bi le bil v drugačnih okoliščinah. Na kliniko prispemo pozno zvečer, vendar nas vseeno pričaka naš kardiolog, opravi EHO, še enkrat potrdi diagnozo in naju seznani z operacijo ter potekom zdravljenja. Kardiolog je začuden, saj ne pozna primera, da bi bil otrok s takšno napako pri taki starosti v tako dobrem stanju in praktično brez težav. Prvi vtis na kliniki je zelo dober, kar naju navdaja z velikim optimizmom, vendar je noč pred operacijo v glavnem za oba brez spanja. Dan D. Kljub vsemu končno, saj je čakanje grozno. Anja kot da čuti, da gre za nekaj pomembnega ali pa to vidi na najinih obrazih. Glavni akterji operacijske ekipe se nam predstavijo in razložijo postopek operacije, še posebej kirurg dr. Tsang, ki ima v rokah Anjino življenje. Anjo pripravijo na operacijo in sledi slovo od Anje, jaz pred operacijskimi dvoranami, Miro jo odnese v dvorano. V solzah stečeva ven in sledi najtežjih pet ur v najinem življenju. Preživiva jih v glavnem zunaj, le zadnjo uro v čakalnici klinike. Končno pride v čakalnico dr. Tsang sporočit odlično novico, da je operacija uspela in da je z Anjo vse kot mora biti. Z besedami se težko opiše veselje in srečo ob takšni novici, kdor je to doživel, pozna te občutke. Anja po operaciji izredno dobro okreva, tako da smo vsi navdušeni. Po dveh dneh na oddelku za intenzivno nego Anjo premestijo v svojo sobo, kjer je še štiri dni. Teden dni po operaciji se že vračamo domov. Enajst dni po vrnitvi sledi prvi kontrolni pregled pri dr. Podnarju, ki je prav tako zelo zadovoljen z rezultatom.

Marec 2006 - sedanjost
Do danes smo imeli običajne kontrolne preglede na kardiološkem oddelku pediatrične klinike. Anja nima znanih težav s srcem, je pa še živahnejša kot je bila prej, pa je bila že prej zelo zelo živahna. Nič hudega!

To je naša zgodba in pa predvsem zgodba najine Anje, ki se je začela neobičajno in končala srečno. Danes sva oba z Mirotom prepričana, da je bila Anja rojena pod srečno zvezdo.

ZAHVALA:
Prim. Krevsu, dr.med.spec.ped. za ugotovitev napake in takojšnjo reakcijo. Brez njega je veliko vprašanje, kaj bi bilo danes.
Doc.dr. Podnarju, dr.med. in ostalemu osebju kardiološkega oddelka pediatrične klinike v Ljubljani za ves trud in energijo, ki so jo vložili v izredno hitro rešitev Anjine težave.
Dr. Seherjevi, dr.med.spec.ped. za vso izkazano pomoč.
Dr. Yatesu, con.ped.card. za vso pomoč v naših najtežjih trenutkih.
Dr. Tsangu, con.card. surg. za izredno opravljeno operacijo.
Vsem, ki so do sedaj kakorkoli pomagali in jih nismo posebej izpostavljali, ker jih je preveč.

 www.srcki.si

  registracija domen, iskalnik in portalregistracija domen, iskalnik in portal