images/srcki2b.gif images/srcki2b.gifimages/srcki2b.gif

 
Prirojene srčne napake
Zgradba srca
Srčne napake
Moj otrok ima srčno napako
Motnje srčnega ritma
Slovarček izrazov
Endokarditis preprečevanje
...škoda, da vaše strani nisem našla lansko leto, ko je tudi naša družina preživljala težke trenutke ob ugotovljeni prirojeni srčni napaki naše hčerke Anje...

...Hvala vsem, ki ste delili vaše zgodbe z nami in nam dali vedeti, da je še veliko staršev, ki so kaj
      takega preživeli...  Društvo srčnih otrok

  Britof 128

  4000 Kranj
  tel.: 070 / 402 902
  
  Transakcijski račun
  10100-0044749684

  info@srcki.si
 

Aritmije ali motnje srčnega ritmaKaj so aritmije, kakšne poznamo, kako se zdravijo? Vse to so vprašanja, ki si jih zastavljamo, ko nas prvič doleti nepravilno bitje srca.

Znano je, da srce običajno utripa z 60 do 100 udarci na minuto. Če srce bije prehitro potem govorimo o
tahikardiji, če bije prepočasi imenujemo ta pojav bradikardija. Lahko pa se nam pojavijo prezgodnji utripi srca temu pojavu pa pravimo ekstrasistole.

Bradikardija je pojav, kjer se srčni utrip spusti pod 60 udarcev na minuto. Tako nizek utrip imajo navadno dobro trenirani rekreativni ali profesionalni športniki. Če pa to nismo pa to lahko pomeni bolezensko spremembo oz. motnjo pri prevajanju električnih impulzov. Seveda je potrebno obiskati zdravnika, ki bo ugotovil vzrok za težavo in seveda ustrezno zdravil. No v skrajni sili lahko vsadijo tudi srčni spodbujevalnik (pace maker).

Tahikardija je nasplošno pojav, kjer je srčni utrip hitrejši od normalnega kar pomeni več kot 100 udarcev na minuto. Začne se povsem nepričakovano in lahko tudi sama od sebe preneha. Pojavi se lahko bolj ali manj pogosto in tudi traja različno dolgo. Poznamo: preddvorne in prekatne tahikardije.

Glavne oblike preddvorne (supraventrikularne) tahikardije so:
- paroksizmalna supraventrikularna tahikardija (PSVT, SVPT, PAT): nenadna in kratkotrajna atrijska tahikardija,
- atrijska fibrilacija (AF): migetanje preddvorov in
- atrijska undulacija : plapolanje preddvorov.

Kot rečeno pa poznamo tudi prekatne (ventrikularne) tahikardije (VT) in prekatno fibrilacijo (VF). Čeprav nobena oblika aritmij ni nenevarna pa je vendarle preddvorna ali atrijska aritmija nekoliko manj nevarna od prekatne aritmije. Preddvorno aritmijo lahko poizkusimo ustaviti tudi sami (ali pa to storijo v ambulanti) in sicer tako, da si močimo obraz z mrzlo vodo ali napenjamo, kot da želimo iti na veliko potrebo pri tem pa si zamašimo nos in usta ali z masiranjem določenega dela vratne arterije ipd. Če pa je oseba srčni bolnik pa je potrebno oditi v bolnišnico.

Pri prekatni aritmiji gre za hitro utripanje prekatov običajno nad 150 udarcev na minuto. Pojavi se povsem nepričakovano. Ker hitro poslabša delovanje srca se pojavijo znojnost, težko dihanje, lahko tudi izguba zavesti. Zato moramo takoj poiskati zdravniško pomoč, saj je dosti bolj nevarna. To pa zato, ker se lahko stopnjuje v ventrikularno fibrilacijo, kjer se prekati ne krčijo pač pa le dregetajo z zelo visoko frekvenco. Srce v tem primeru ne opravlja več funkcije črpalke, in tako kri ne kroži po telesu. To pa lahko privede do zastoja srca, kar pa zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. V nujnem primeru lahko za njeno zaustavitev oziroma oživitev prizadetega uporabijo elektrokonverzijo.

Tako za preddvorno, kot prekatno in ostale vrste aritmij obstajajo učinkovita zdravila. Za zaustavitev lahko uporabijo zdravila v obliki tablet ali injekcij. Če je aritmija trdovratnejša in je ni mogoče zaustaviti z zdravili lahko napravijo elektrokonverzijo. Kot dolgoročna rešitev za odpravo aritmij pa obstaja tudi možnost radiofrekvenčne ablacije ali vsaditev defibrilatorja (ICD), ki v trenutku, ko zazna aritmijo sproži preko elektrod speljanih do srca električni sunek, ki vzpostavi normalni srčni ritem.

Pomembno pa je, da se aritmij oz. motenj srčnega ritma ne ustrašimo in ne ravnamo panično. Seveda je občutek neugoden in zoprn in težko prenašamo razbijanje srca. Zato je potrebno poiskati zdravniško pomoč, kjer nam bodo posneli EKG ali napravili holter (24 urno snemanje srčnega ritma) srca ali katero drugo preiskavo potrebno za ugotovitev razlogov za motnje srčnega ritma. Predvsem pa moramo še naprej živeti kolikor je le mogoče še naprej normalno. Izogibati pa se je potrebno dejavnikom, ki lahko povzročijo motnje ritma, kot so pretirano čustvovanje, stres, telesni napor, previsoka telesna temperatura itd. Skratka z motnjami srčnega ritma se da lepo in kvalitetno živeti, seveda pa morajo biti zdravljene. Predvsem pa se jih ne smemo ustrašiti a tudi ne podcenjevati.

Povzeto iz knjige Vse o srcu, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

 www.srcki.si

  registracija domen, iskalnik in portalregistracija domen, iskalnik in portal