#2 ZGODBA

#1 Fantek in Mamica

(Luka in Nika (zgodba, ki nam jo je zaupala mama otroka s srčno napako)

Naša zgodba se je začela pisati 5.novembra 2018, ko je na svet prišel najin Luka, največje sonce tega sveta. Takoj po porodu nisva slišala njegovega joka, slišala sva samo besede zdravnice: »Pomodreva, kličite pediatra!«
Videla sva ga le za hip, saj so ga takoj premestili iz porodne sobe na Pediatrični oddelekmurskosoboške bolnišnice. Dobri dve uri po porodu, ko sem bila sama še v porodni sobi, pa smo že slišali helikopter, ki je Luka odpeljal na intenzivni oddelek Pediatrične klinike v Ljubljani. Ko sva s partnerjem klicala v Ljubljano, kaj se pravzaprav sploh dogaja, je sledil šok…
Težko ga opišem, v glavi so mi zvenele le besede:” Luka ima kompleksno srčno napako, potrebna bo operacija”. Naslednje jutro sem zapustila porodnišnico in se s partnerjem odpeljala v Ljubljano.
Sledili so dolgi in mučni dnevi intenzivnega oddelka, soočanja z diagnozo ter čakanja na prvo operacijo srčka, ob tem pa se je Lukovo stanje z vsakim dnem slabšalo.
Lukova diagnoza je Truncusarteriosus tip 2, ASD, VSD, blago do zmerna aortna stenoza ter stenoza pljučnih arterij. To pomeni, da se rodil brez ene glavne žile v srčku, kar pomeni, da bo skozi vse svoje življenje potreboval operacije.
Luka je imel svojo prvo operacijo, celotno rekonstrukcijo srčka,24. dan po rojstvu. To je bil dan, ki je imel nešteto število ur, noč pa je bila najdaljša v mojem življenju. V Ljubljani ga je operiral priznani kirurg iz Prage, dr.Gebauer. Operacija je trajala približno 8-9 ur. Takrat si vsak starš želi in srčno upa, da bo kirurg stopil na dolgi hodnik, z nasmeškom na obrazu in dejal: «Vse je vredu.«
Ampak, žal, se pri naših srčkih to zgodi zelo redko. Kirurg nama je opisal potek operacije in povedal, da je moral Luki, zaradi prevelike otekline srčka, pustiti odprti prsni koš, saj ima Luka zraven vsega še ne ravno ugoden položaj koronarnih arterij, poleg vsega pa so se borili še s po-operativno krvavitvijo. Povedal nama je, da upa, da ga bodo uspeli stabilizirati. »Ključnih je 72 ur po operaciji,« je še dodal.
Ko sva lahko vstopila na intenzivni oddelek in zagledala vso medicinsko osebje okrog najinega sončka, je pristopil zdravnik in rekel: »Zaenkrat nam fantka še ni uspelo stabilizirati, saj krvavitve nikakor ne moremo zaustaviti«.
Ob pogledu na mojega fantka, ki je bil popolnoma bel, me je zmanjkalo…
Po približno 24-ih urah jim je Luko uspelo stabilizirati. Prsni koš je imel odprt še tri dni po operaciji in ne morete si predstavljate, kakšni občutki te obdajajo, ko dejansko vidiš, kako ta majhen srček bije. Ampak BIJE in to je najpomembneje.
Po dobrem mesecu in pol smo lahko končno odšli domov a po dveh tednih že urgentno odleteli v Prago. Prišlo je do po-operativnih zapletov. Na mestu všitja, so se pojavile stenoze pljučnih arterij.
Tako je imel Luka januarja 2019, prvo kateterizacijo srčka (balonsko dilatacijo), ki pa je bila neuspešna. Aprila 2019 je imel v Pragi ponovno re-operacijo (na odprtem srčku). Žal so se kmalu po tej operaciji ponovno pojavile stenoze pljučnih arterij. Tako je imel v prvem letu starosti za seboj 2 operaciji na odprtem srčku ter 3 kateterizacije ter nato vstavitev stentov, v obe veji pljučnih arterij.
Luka je sedaj star 3 leta in 29. marca 2022ga ponovno čaka kateterizacija srčka, s širitvijo stentov.
Veliko ljudi me sprašuje, kako s partnerjem zmoreva vse to? Začetnemu šoku, najhujši nočni mori, stiski, večnemu strahu, trenutkom, ko se vsaka mami in vsak tati zlomi, ko le težko najdeš izhod, sledijo trenutki največje hvaležnosti …
Sem najsrečnejša mami, saj nama je bil Luka poslan in prav naju je izbral za njegova starša.
Biti starš SRČKU je največje poslanstvo tega sveta. To so izjemno srčni otroci, ki nas vsakodnevno učijo, zakaj je vredno živeti. Molimo in verjamemo, da bo ljubezen premagala vse naše ovire.
Hvaležni smo za vse, ki nam kakorkoli stojijo ob strani in nas takrat, ko je zelo hudo, bodrijo, opogumljajo in dajejo moči.
Svojemu sončku pa želiva povedati, da sva najbolj ponosna mami in tati tega sveta, ker nama je pokazal, da je življenje privilegij, za katerega se je potrebno boriti in najin Luka se bori kot lev ter nas uči na življenje gledati iz druge dimenzije.
Vedno pa mi bodo odzvanjale besede kirurga, ki mi je dejal: “Youneed to be a strongmom, Truncus is a life-time story”.
Imaš tudi ti zgodbo, ki bi jo delil/a med ljudi? Piši nam na info@srcki.si ❤

Imaš tudi ti zgodbo, ki bi jo delil/a med ljudi?

PIŠITE NAM

Podpri nas

Hvaležni smo vsaki donaciji.

Društvo, ki smo ga ustanovili prostovoljno in smo si ga zastavili poleg pridnega vsakodnevnega dela, zahteva tudi finančna sredstva. Do sedaj smo razvoju namenili lastna sredstva. Društvo je obsežno, zato prosimo vse, ki tako kot mi verjamete v naše društvo za pomoč in nas podprete.

Vsem donatorjem se bomo javno zahvalili, v kolikor boste to želeli. Vsa donacijska sredstva bodo transparentno porabljena in prikazana za kaj so bila namenjena. Vnaprej iskrena hvala.

Prosimo označite, za katero opcijo ste se odločili:

Pridruži se

Postani del ekipe.

V kolikor imate znanja, za katere mislite, da bi pripomogla delovanju društva in njihovim članom, ste vabljeni, da se pridružite naši ekipi. Iščemo strokovnjake iz zdravstvenega področja in področja dobrega počutja, prevajalce, oblikovalce tiskovin, programerje, strokovnjaki, ki se ukvarjajo s socialnimi mediji, novinarje … in zagotovo še koga ☺ .

Kontaktiraj nas preko spodnjega obrazca