ASD ali Atrijski septalni defekt

Običajno obstaja pregrada med levim in desnim atrijem, ki je popolna in krvi ni mogoče “preliti” iz enega atrija v drugega. Kri iz atrija bi sicer morala iti le v ventrikle. Pri nekaterih pa se zgodi, da med razvojem srca, ko je dojenček še v materinem trebuhu, pregrada med preddvorom ne nastane normalno, ampak je na njej odprtina. V teh primerih kri prehaja iz levega atrija v desni atrij. Sčasoma lahko to obremeni srce in povzroči šibkost, utrujenost, otekanje nog, zadušitev, palpitacije itd.
To okvaro odkrijemo z ultrazvokom srca. Pomembnost napake se izračuna na poseben način in če se šteje za pomembno, se priporoča njen popravek. Popravek poteka na dva načina: operacija srca ali poseg s katetrom. Cilj je zapreti odprtino v predelni steni in popolnoma izolirati atrije drug od drugega.

Na povezavi si lahko pogledaš, kako s posegom "zakrpajo" luknjico:

Je imel tudi tvoj srček luknjico?

Povej nam več o tem, kako ste reševali. Veseli bomo odziva

VESELI BOMO ODZIVA

Ostali zapisi

Srčne zgodbe

#4 Lukas (hipoplastično levo srce)

Naša srčna zgodba se je začela 5 let nazaj. Lukas je tretji otrok v družini. Nosečnost je potekala popolnoma normalno in na vseh pregledih je bilo vse v redu – do zadnjega.

Srčne zgodbe

#3 Luka (Truncusarteriosus tip 2, ASD, VSD)

Naša zgodba se je začela pisati 5.novembra 2018, ko je na svet prišel najin Luka, največje sonce tega sveta. Takoj po porodu nisva slišala njegovega joka, slišala sva samo besede zdravnice: »Pomodreva, kličite pediatra!«