#15 ANAYA – PREKATNI DEFEKT PRETINA
Anaya se je rodila 18.6.2020. Tretji dan po rojstvu, ko bi morali zapustiti porodnišnico pa se je začelo. Pediatrinja jo posluša in reče: “slišim šum.”
 
Tisti dan, so poklicali kardiologa iz pediatrične naredili so ji ultrazvok. Ko je kardiolog začel naštevati in govoril kaj ima Anaya so se mi samo ulile solze. Ves čas sem sama sebe prepričevala, da to ni to, da so se zmotili. Pa se niso. Anaya se je rodila s 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐝𝐯𝐨𝐫𝐧𝐨-𝐩𝐫𝐞𝐤𝐚𝐭𝐧𝐢 𝐝𝐞𝐟𝐞𝐤𝐭 𝐩𝐫𝐞𝐭𝐢𝐧𝐚. Po domače mi je razložil kirurg – 𝐧𝐣𝐞𝐧𝐚 𝐳𝐚𝐤𝐥𝐨𝐩𝐤𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐮šč𝐚 𝐤𝐫𝐢 𝐧𝐚𝐳𝐚𝐣, 𝐧𝐞 𝐭𝐞𝐬𝐧𝐢, 𝐝𝐯𝐞 𝐥𝐮𝐤𝐧𝐣𝐢𝐜𝐢 𝐢𝐧 𝐞𝐧 𝐝𝐞𝐥 𝐬𝐫č𝐤𝐚 𝐯𝐞č𝐣𝐢 𝐤𝐨𝐭 𝐝𝐫𝐮𝐠, zaradi popuščanja zaklopke.
 
Sledili so tako težki dnevi. Odpeljali so jo na pediatrično, kjer sva bivali en mesec na neonatalnem oddelku. Po enem mesecu so naju spustili domov s sondico. Ker ni pridobivala na teži, sva po 14 dnevih ponovno pristali v bolnišnici. In tako vsake 14 dni ostali vsaj en teden na pediatrični.
 
Operacijo niso hoteli narediti, saj je imela zelo nizko težo in nikakor ni šlo gor. 26.11.2020 je imela prvo operacijo 𝐤𝐢𝐫𝐮𝐫š𝐤𝐚 𝐩𝐨𝐩𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐢𝐚𝐥𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐧𝐞𝐮𝐫𝐚𝐯𝐧𝐨𝐭𝐞ž𝐞𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐀𝐕 𝐤𝐚𝐧𝐚𝐥𝐚 𝐢𝐧 𝐀𝐒𝐃 𝐬𝐞𝐜. Po operaciji je Anaya hitro okrevala. Že po enem tednu sva bili skupaj na oddelku.
 
1 mesec po operaciji se je stanje poslabšalo in njena zaklopka je spet popuščala. Trudili smo se pridobiti na teži. Odločili so se, da bodo vstavili 𝐮𝐦𝐞𝐭𝐧𝐨 𝐦𝐢𝐭𝐫𝐚𝐥𝐧𝐨 𝐳𝐚𝐤𝐥𝐨𝐩𝐤𝐨, vendar najmanjša zaklopka meri 17mm, kar pri njej ni prišlo v poštev. To čakanje me je ubijalo. Anayo so hoteli zrediti kakor hitro bi se dalo. Ker ni šlo so ji v vratno žilo vstavili so 𝐜𝐯𝐤 𝐤𝐚𝐧𝐚𝐥 in po tem ji je tekla lekarniška prehrana. Vendar tri dni po tem je Anayina zaklopka zaradi preobremenitve popustila – po domače se je zlimala. Panika! Otrok je bil jokajoč, take Anaye nisem prepoznala. Hitro so jo prestavili na intenzivni oddelek, saj je imela 100 vdihov na minuto.
 
Srce se mi je trgalo, tako hudo mi je bilo.. 8.3.2021 so ji 𝐯𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐥𝐢 𝐮𝐦𝐞𝐭𝐧𝐨 𝐦𝐢𝐭𝐫𝐚𝐥𝐧𝐨 𝐳𝐚𝐤𝐥𝐨𝐩𝐤𝐨. 8 ur čakanja. Razumeli bodo tisti, ki so to dali čez. Ne veš, kaj se dogaja ali je v redu ali ni.. po 8ih urah me je poklical kirurg in mi povedal, da so uspešno namestili. Sicer nižje, kot bi jo morali, ker je bila zaklopka za njen srček prevelika. 𝐎𝐝 𝐭𝐚𝐤𝐫𝐚𝐭 𝐧𝐚𝐩𝐫𝐞𝐣 𝐩𝐚 𝐣𝐞 š𝐥𝐨 𝐬𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚𝐯𝐳𝐠𝐨𝐫.
 
Neizmerno sem hvaležna vsem zdravnikom predvsem kirurgom in moji mali borki, da je ostala z mano, da ni obupala, da se je borila kot levinja ❤️ Anaya bo morala jemati doživljenjsko zdravila proti strjevanju krvi in sicer varfarin. Na vsake 14 dni pa izmeriva gostoto krvi z aparatom, ki smo ga kupili.
 
Srečna sem da se je vse izteklo kot se mora, čeprav na zdravilih z umetno zaklopko, ampak je z nami. Je zelo živahna punčka in naučila me je že marsikaj. 𝐏𝐨𝐧𝐨𝐬𝐧𝐚 𝐬𝐞𝐦 𝐧𝐚 𝐧𝐣𝐨 ❤️

Imaš tudi ti zgodbo, ki bi jo delil/a med ljudi?

PIŠITE NAM

Podpri nas

Hvaležni smo vsaki donaciji.

Društvo, ki smo ga ustanovili prostovoljno in smo si ga zastavili poleg pridnega vsakodnevnega dela, zahteva tudi finančna sredstva. Do sedaj smo razvoju namenili lastna sredstva. Društvo je obsežno, zato prosimo vse, ki tako kot mi verjamete v naše društvo za pomoč in nas podprete.

Vsem donatorjem se bomo javno zahvalili, v kolikor boste to želeli. Vsa donacijska sredstva bodo transparentno porabljena in prikazana za kaj so bila namenjena. Vnaprej iskrena hvala.

Prosimo označite, za katero opcijo ste se odločili:

Pridruži se

Postani del ekipe.

V kolikor imate znanja, za katere mislite, da bi pripomogla delovanju društva in njihovim članom, ste vabljeni, da se pridružite naši ekipi. Iščemo strokovnjake iz zdravstvenega področja in področja dobrega počutja, prevajalce, oblikovalce tiskovin, programerje, strokovnjaki, ki se ukvarjajo s socialnimi mediji, novinarje … in zagotovo še koga ☺ .

Kontaktiraj nas preko spodnjega obrazca